12 maj 2021

Röda druvor att dricka

Fotograf: Lina Arvidsson

Ett bra sätt att dricka gott vin är att lära sig lite om druvor. För då kan du lägga druvan på minnet när du druckit ett vin du gillar och kanske prova fler som är gjorda på just den druvan. Och walla, plötsligt är det mycket lättare att beställa på restaurang eller gå och handla och bli nöjd. För druvan har en absolut betydelse för hur ett vin smakar, även om många andra faktorer också spelar in. Och gillar du vin vet du säkert också att vin smakar väldigt olika även om alla flaskor i grunden innehåller druvjuice som jäst till alkohol.

Men låt mig guida dig genom några av de vanligaste druvorna att ha koll på. Nu kan jag ju inte ge dig ett smakprov, men jag kan beskriva och så kan sedan själv prova. Sedan finns det så klart fler roliga druvor som jag tycker är värda att ha koll på. Men detta är vad du behöver veta om de vanligaste druvorna.

Cabernet Sauvignon
Säg hej till ett stramt rött vin fylld av tanniner, det vill säga strävhet, och massor av mörk frukt, tydliga svarta vinbär, kanske lila plommon och bär. Vinbärsblad, gräs och grön paprika ger en lite pepprig kaxig smak (perfekt till grillat kött) och ofta har dessa viner legat på fat vilket gör att de kan dofta av ceder, läder, kryddor och blyerts. Nej det kanske inte är en innedruva året 2020 men det är en ständigt återkommande druva i många av våra billigaste äckligaste viner och våra dyraste godaste viner. Självklart kommer världens mest populära druva från högborgen Bordeaux. Men idag odlas den världen över. När någon herre stapplar in i butiken och säger “Jag vill ha en Bordåååå” så är det alltså denna druva (+ två till Merlot och Cabernet Frank som vinerna härifrån ofta blandas med) som han syftar på.

 

 

Länder att dricka:
Cabernet Sauvignon från Frankrike, från Kalifornien (Napa och Sonoma Valley) från Chile och Australien där min favorit kommer från Conawarra och doftar av mint!
Flaskor att prova i fast sortiment:
Prelude a Grand Puy Ducasse 2017, Bordeaux, Pauillac, Nr 95982, 297 kr
Lite billigare – Château Quinsac 2016, Bordeaux Nr 3601, 129:-
Wynns Black Label, 2018, Australien, Coonawarra, Nr 90449, 229:-
Shafer, One Point Five, höjdarvin = svindyrt vin. Napa Valley Kalifornien, 899:-
Black Stallion, Napa Valley, Nr 6207, 239:-

 

 

Pinot Noir
Denna känsliga eleganta druva är helt underbar. Enligt mig då. Och några till. Faktum är att några av världens dyraste flaskor innehåller druvan pinot noir. Det är en svår druva att odla, och när man lyckas får man valuta för arbetet i form av ljuvlig dryck. Ett ganska lätt vin, utan mycket strävhet och hög syra. Fylld av röda bär som skogshallon, men ändå kryddigt och definitivt komplext med många smaker. Donnan kommer från Bourgogne i Frankrike och odlas precis överallt. I Österrike och Tyskland heter samma druva Spätburgunder. Till lättare rätter på fågel, kyckling och fasan är detta vin ljuvligt. Pinot Noir fick genomslag i USA efter kultfilmen Sideways som fick bönder över hela Kalifornien att slänga ut Merlot och satsa på the queen of light wine.

 

Lär dig mer om Pinot Noir med mig och Ida!

Länder att testa:
Oregon USA gör spännande viner, och Österrike och Tyskland. I Frankrike Jura, Loire och Bourgogne.
Flaskor att prova:
Couvent des Jacobins, 2018, Nr 5283, 159:_
The Butcher, Österrike, Nr 70521, 169:-
Family Becker (Mycket bra!), 2016, Tyskland, Pfalz, Nr 93051, 159:-
Au Bon Climat, Santa Barbara Kalifornien, Nr 92226, 285:-

 

Syrah
En riktig höstfavvo som passar den svenska viltsäsongen som handen i handsken. Full av mörk frukt, svensk skog, björnbär, plommon, blåbär och massor av kryddor, viol, svartpeppar, enträd och lakrits. Låter det som ett pangvin, jag säger JA. Det har hemvist i Frankrike och Rhône, men finns världen över. Även känd från Australien, men då brukar den kallas för Shiraz. Vi kan säga att om Syra är en sofistikerad stram storasyser, är Shiraz en gapig syltig men söt lillebror. Välj själv vad du gillar bäst. Oavsett, varje gång du lagar vilt kan du med säkra kort välja ett Syrah.

 

Nebbiolo
Alla mäns favorit. Men bli inte förskräckt för det. Detta är ingen fotbollshulligan utan en angenäm vän i ditt skafferi. Kanske för att den är så hård. Kanske för att du helst ska lagra den i åratal för att den ska mjukna. Kanske för att den är dyr. Nebbiolo är druvan i många kultviner som Barolo och Barbaresco. Speciellt med den är att färgen är ljus, samtidigt som det är ett riktigt upmfigt vin med vinvärldens mesta tanniner vilket gör det otroligt strävt. Smak av lingon, tranbär, jordgubb, läder, ceder, tjära och rosor. Låter det konstigt? Jag skulle vilja hitta ett bättre sätt att sälja in denna på men bara lita på massan. Lägger du på en slant och provar en flaska som har några år på nacken (för det behöver den för att bli mjukare) så har du ett helt fantastiskt vin till din ragu och allt allt ALLT med tryffel. När helst du tänker tryffel köper du Nebbiolo (Barolo eller Barbaresco)

 

 

Sangiovese
Det är inte ofta man säger sangiovese, du säger nog Chianti eller Brunello di Montalcino – kändisar till vinstilar/vindistrikt. Och i dessa badar helt enkelt druvan Sangiovese. En av Italiens stoltheter fylld av körsbärsdoft. Som så klart är en perfekt match till tomatsås.

Nero d´ Avola
Okej, detta är inte en av de vanligaste druvorna. Men jag bjussar på den ändå för den är så god och spännande. Den växer på Sicilien först och främst och ger viner fulla av smak, tillsammans med vulkanstoff.

Merlot
Jag känner inte för att ge denna någon uppmärksamhet. Det har den fått med råge ändå. Den har också fått en hel del skit i filmen XX som förstörde för den populära druvan över hela USA. Merlot blev helt enkelt utslängd. Men jag ska inte vara den som är den. Sanningen är att jag mest druckig billig skitmerlot som husets på kassa restauranger. Men det finns anledning att den ingår också i några av världens dyraste viner. Med smak av mycket frukt, svarta körsbär, choklad, örter och vanilj.

Malbec
Va! Har DU köpt en Malbec fick jag höra när jag traskade hem med mina påsar en dag. Jo visst, för även en bespottad druva har sina fantastiska fina fläckar (jag vände på ordspråket nu va?).  Här har vi ett riktigt heavy vin, som rätt behandlat gör sig som en smäck till tyngre rätter och grillat. Björnbär, tobak, vanilj, choklad….Umpf hela vägen ner i glaset. Kolla flaskor från Argentina och Frankrikes Loire och Cahors (där druvan heter Cot).

Grenache/Grenacha
En härlig medelfyllig spanjor som adopterats av Frankrike och gjort sig ännu mer populär där. Full av smak, röda bär, jordgubb, läder, plommon och örter. En riktig druva som ger riktigt alkoholstinna viner och syran och tanninerna är helt i balans.

Gamay
Ett lättsmält druva så lätt att du klunkar henne till frukost. Allas just nu älskling som saknar sträva toner och landar i flaskorna som kallas Beaujolais (efter vinområdet). Röda bär, hallon, jordbubb, saft.

Barbera
Världens bästa pizzavin. En lätt röd italienare som njutes lätt kylt och har en lätt men komplex smak av körsbär, mörka bär och lakrits. Älskar Barbera.

Cabernet Franc
En cool smakkompis till Cabernet Sauvignon, också full av svarta vinbär och gröna kvistar, men lite snällare än sin vän som den ofta blandas med tillsammans med Merlot. Kul att dricka som endruvsvin, det vill säga inte blandad.

Carignan
Den kommer mer och mer, Chiles vanligaste druva (även den spännande druvan País kommer härifrån) och många nya odlare och naturvinsoldare gör vin på druvan som ger….