22 augusti 2021

På besök i Ystad

På Skånes östkust ligger den lilla staden med de snirkliga gatorna och en stadskärna som lyser upp med hus i all möjliga färger. Ystad är verkligen Picture perfect. Och en stad värd en heldagsutflykt för att komma bort en stund från staden eller om man är på resa till Skåne. Här får du lite skånsk historia, mysiga smågator med glass och kaféer och möjlighet att smyga undan för ett glas i en anrik gammal saluhall. Vi gjorde Ystad för en dag.

 

 

Du måste göra ett besök i stadens gamla saluhall som fått nytt liv. En plats som är öppen hela dagen och gör utrymme för laptophäng liksom vinlunch, ett parti boule eller middag för kvällen. Kanske en vinprovning i en anrik sal där stora Italienska konstverk pryder väggarna. Inredning blandar färgstarkt art deco med klassiskt bistrostuk och takhöjden är bombastisk. Liksom vår klassiska lunch. En köttbit, rödvinssky och potatisstomp känns helt rätt i den här miljön.

 

 

Ägarparet Anders Kullberg och Francesca Goretti har gjort Saluhallen till sin. Och till alla Ystadbor. De har bevarat och förnyat. Saluhallen togs i bruk för första gången 1908 och har gått igenom storår liksom dåliga år. Nu är en ny tid på väg.

 

 

I Ystad finns Europas enda kvarlevande Tornväktare. Som vi så klart springer på på gatan, och får honom att dra en tut åt oss. I generationer och flera hundra har tornväktaren blåst sitt horn från S:ta Maria kyrka och det långa dova ljudet betyder att allt är lugnt. Varje natt året runt ljuder en utdragen, dov signal över Ystads centrum. Tänk att traditionen lever än. Nästa tornväktare är faktiskt kvinna och hon är just när vi är där under träning.

Den fina butkiken Bäckströms hattar  har legat på gågatan sedan 1847 och ja, både jag och Ida köpte varsin hatt. Jag kommer se ut som en hunter lady hela höstsäsongen.

 

 

Kaféstopp var lätt att göra i Ystad och mitt på gågatan ligger till exempel detta fina  café som heter Byvägen med disken full av hantverksmässiga kakor och bakverk. Som ägaren Matti bakar varje morgon 02.30. Det här är Matti och Iwona Holgerssons fjärde café och deras hängivenhet har gett en del uppmärksamhet. En skur gjorde besök och vi fick ett perfekt skydd för en stund. Och en ursäkt att ta ännu en kopp kaffe.

I Ystad ligger även Sveriges äldsta hotell, Contintental du sur, som bjuder på ståtlig trappuppgång, och ett glas champagne i foajén. Okej, hotellet bjuder inte på champagne men det går utmärkt att slå sig ner och beställa ett glas för att få sitta en stund.

 

 

I Ystad finns flera restauranger att avsluta en dag på. JH Matbar slog upp dörrarna till den nya krogen augusti 2021 med mellanrätter signerat kocken Christoffer Jedenstam Herbst som tidigare varit på Karlaby kro och Weinbergs hotell. Lite längre bort finns Villa Strandvägen och mitt i stan kan du även äta japansk fusion och sushi. På Sushinu tog vi ett glas riesling lite lättsam prosecco och smakade oss igenom husets sushi och välbekanta rätter som Yakiniku och Yakitori samt husets egen matbomb, friterat pankoris som gör att du förmodligen somnar på tåget påvägen hem.

 

Så himla härligt det är att ta en minisemester nära hem. Och se det som finns runtomkring och inte bara det som finns långt bort. Det är inte ofta man tar sig tid att se Svenska städer. I alla fall inte jag. Och det känns lite extra ledigt att turista i en mindre stad där det faktiskt är möjligt att se hela staden på en dag utan att stressa. Ystad vi gillar dig.

 

Text: Karin Ericson
Bild: Christina Clausen Bruun