10 maj 2021

Nu ligger rosén i luften

Lupinerna blommar, solen står så högt upp på himlen den når och plötsligt finner du dig sugen på rosé. Det säger pang. Lika snabbt som den första vårbrännan skapat rosaröda axlar (för att du vägrat solskyddsfaktor i smyg) lika snabbt känner du hur dina steg dras bort från den röda hyllan på Systembolaget till den rosa. Är det solen, är det nygrillat i luften eller solsting? Eller bara rent av god smak?

Rosévinet är inte bara en säsongsdryck. Det har blivit ett fenomen. Taggen #roseallday uppnår en halv miljon på instagram och producenterna jobbar på samma lyckade sätt som en viss svensk havremjölk. Om naturvin är punk och konst är rosévin glättiga refränger och breda tandblekta leenden. 

”Hey you guys, you look great. Love your face. Have you lost weight? Let’s be honest, someone had to create a bubbly rosé that was delicious. You’re welcome. Love you, miss you, hate you, love you, mean it”. 

Det är inte manus ur en high school-serie utan texten på en flaska rosé. Eller sa jag flaska? Rosévinet BABE kommer på burk. Rosé är lifestyle och den första juni i år öppnade ett Rosé mansion i New York. En rosa lekplats (ja för vuxna), labb att blanda sitt eget rosévin i och en pool av dryck. Rosé har slagit på internet. Även i de svenska hemmen. 

För ett antal år sedan fanns inte många flaskor att välja på av den rosa druvjuicen i vårt svenska monopol, trots att det dracks redan på romartiden. Den dök upp på hyllan som en fnittrig diamant till tjejkvällen på balkongen. Det var dock inte så mycket till diamant i glasen. Men det struntade vi i. Det var rosa. Det var kul. Och det var sommar. Hela Sverige drack rosé så det plaskade om det och hyllmetrarna bara växte. Rosén kom i flaskor pimpade med rosa kläder och pinsamma namn. Jag kände mig fånig varje gång jag hade ett rosé i min shoppingkorg. Men är rosé verkligen något att skämmas för. Absolut inte. 

Vinet görs främst genom att blå druvor krossas och får ligga och vila tillsammans med sina skal, vilket ger vinet den rosa färgen. Rödvin görs på samma sätt, men då får skalen ligga i längre. Rosévin kan både vara laxfärgat, krispigt torrt och elegant som mörkrött, mustigt och med söta jordgubbstoner. 

Idag har Systembolaget 300 sorters rosé i sortimentet (49 på hyllan) när säsongen drar igång och 2020 sålde man för över 9 miljoner under sommaren. Ett rekordroséår. Anledningen är förstås större än att vi har dålig smak. Rosévin och sommar är en suverän smakkombination. Just därför är Provence världens främsta region för produktion av rosévin. Turisterna vill ha ett kylt vin som passar utmärkt med lätta sallader och grillad fisk. Walla. Rosé. 

 Om du så bara ska korka upp flaskan på picknickfilten eller dricka den i plastglas när du vilar på en uppblåst flamingo i en pool så kan du numer ställa krav på ditt vin. Ett givet tips är att undvika allt som ser ut som Ladys night på arenan och leta efter de klassiska etiketterna samt lägre sockerinnehåll (Systemet märker ut sockerhalt). 

Förra året lanserades några spännande nyheter på den svenska marknaden. Till exempel ett vin från Libanon gjort på druvsorterna 40 % cinsault, 30 % syrah och 30 % tempranillo. Och det helt naturliga rosét, Pittnauer Rosé samt ett svenskt Grand prix rosébubbel; Skeppars Grand Prix 2016. Vill du ha något elegantare finns en tysk ljus och frisk pinot noir, Georg Breuer 2017 eller den strama fina Win Win Rosé 2016. 

Varför inte prova vårt eget Malmöitiska rosévin från Klagshamns vingård?

Nu finns säsongens rosé på Systembolaget.

Trevlig rosa sommar!