18 april 2023

11 Grenache- “Robert Parker provning”

Robert Parker är en man som ständigt citeras. En vinjournalist vars poängsystem ständigt refereras. Med makt därefter. Det finns dock två läger och det är inte alla som ser ett högt parkerpoäng som något positivt, utan skrattar lite när de säger ”ett parkervin”. Ett klassiskt, svulstigt generöst vin är förmodligen det man syftar på. Detta har dock gått helt förbi team parker. De är som den där personen i kasskön som drar ett rasistiskt skämt och på allvar tror att alla andra tycker likadant, men ingen i kön rör en min. Helt omedvetna om att världen ser annorlunda ut än sin egen radie av åsikter.

Jag har enligt mina högst förutfattade meningar i reklambyrå-anda gjort en persona (som man kallar det på fjantigt byråspråk ursäkta mig hela branschen som betalar min hyra) av den som tillbeder Parker. Den är dock allt för tråkig att beskriva. Så i stället tar jag upp något positivt.

2009 gjorde Parker en provning i Rioja. En sådan provning man betalar massor med pengar utan att veta vad man betalar för, mer än att det är Parker som valt vinerna. Alla var sugna på pangiga Riojaviner. Men Parker kom med enbart Garnachaviner. En druva som dittills inte använts till endruvsviner, bländade deltagarna och gjorde helt enkelt Garnachadruvan en väldigt stor tjänst.

I helgen var jag med på en provning med inspiration från provningen 2009 med 11 Garnachaviner från nya världen, Spanien och några oldies från Frankrike. Min slutsats är att jag låter Parker dricka upp Chateunuf de Pap och varm washingtonstatesvulstig Garnacha på 15%, så kan jag ta mig an den eleganta Garnachan från hög höjd ovanför Madrid.

 

PROVNINGEN!

 

Thisteldown Old wine Grenach
Från Mc Laren Valle i Australien

Det här gillar jag. Det doftar svalt klimat, hög höjd eller kalla kustvindar och mycket riktigt, det kommer från McLaren Vale i Australien. Ett fruktdrivet ungt vin med jordgubbar, blåbär och något grönt och mineraligt i smaken som vittnar om svalt klimat och granit. Tas in av @budbreak, släpps i tillfälligt snart.

 

Cathrine Marshall
Också ett svalt vin med lingon och stram lakrits, liksom röda jordgubbar, mineralitet och något grönt i smaken. Ett komplext och strukturerat vin i sin enkla eleganta stil. Tas in av @gardshold wines och släpps i tillfälligt i höst.

 

 

Charles Smith – The boy – Washington USA
Rockmanagern som gjort sig känd för sina svartvita hårddesignade etiketter, Boom boom och Kung Fu girl. Här är ett av hans mer arbetade viner i serien K Winters. Det gör mig inte gladare. Vinet smakar övermoget, föråldrat och passé. Torkad frukt, ek, russin, dadlar och oxidativ. Gänget misstänker korken för att vara dålig. För 2012 bör klara mer.

 

 

Clifton Winyards, Milbrandt, Usa Washington

För den som inte vet så är delar av Washington state hett och torrt som öken. Det märks i dessa soldrivna viner med hög alkohol på 15%, skogsbär, björbär och vanilj med ek som tar över enligt mig. Detta är mer likt en Syrah med örtighet och skogskänsla. Inte min favorit.

 

 

Ruben Díaz, Otro Peldaño

Hej stall och naturvin. Tyvärr är min första doft hundbajs vilket jag inte vågar säga högt. Utan brukar då säga stall. Oavsett så osar det naturvin i början vilket lätt viftas bort för att ge rum åt ett elegant stramt vin.

 

Mario López, Supersónico Frontonio

Ett lättare vin som görs av två Masters of Wine i Södra Aragon i Spanien, i Val d Jolon. Vinet är från 2017 och visar upp lätt utvecklad doft som halm, hö och vanilj, mörk frukt, örter och blöt sten. Syran är hög och tanninerna medel +. Rankorna växer på 1000 meters höjd och vinet har legat 6 månader på ek.

 

 

Tobelos Grenach från Rioja Alta i Spanien

Massor av tanniner, hög syra, Grenach på anabola med mörk frukt, mycket smak och oväntad doft av svarta vinbär som för tankarna till andra druvsorter än Grenach. Lakrits och ek i form av cederträ och gröna tanniner. Här känns de 12 månaderna på fat snarare som en träighet än rund vanilj som man kanske förknippar Rioja med. Skulle aldrig placera den här på kartan i en blindprovning.

 

 

Vins del tros, Ay de Mi

En blandning på Grenache och Cariñan som doftar mörka bär, katrinplommon, lingon och körsbär, mineral i form av granit och en söt frukt. En distinkt stallighet också. Druvorna har växt i Terra Alta i Spanien.

 

 

Domaine d’Arbousset

Över tio år gammal är detta vin på 80% Grenache, 10% Syrah, 5 % Cinceaut och 5% Mouvedre från Lirac i Frankrike. Du får mörka bär och en floralitet, varma körsbär och jordbuggar, lakritsen som är så typisk för grenach. Vinet är varmt av alkohol men har fin balanns. Gillar.

 

 

Omnia från Chateauneuf du pape

Hej och hå eken. Här har du ett vin av övermogen frukt, ek, dill, vanilj, trä, halm apelsin och mycket granit. Eftersmaken är lång och brännande. Kräver sin biff.

 

La Réserve, Xavier Vignon från Chateauneuf du pape

Nu är gommen trött och ovillig, tanninerna tar i och vinet bränner av alkohol på 15%. Detta vin är mycket av allt och passar den som vill ha därefter. Mörk frukt, vanilj, kola, halm och rejält köttigt i smaken. Vinet kommer från tre årgångar, 2010, 2012 och 2015.

Tack Svenska Sommelierföreningen i Syd för arrangemanget av provningen och Winedog dryckeshandel.