Vinet har vänt
Stundande fyrtioårskris, uttråkning, strategi, eller rapparen Petter. Vad som ligger bakom min idé om att börja plugga något nytt är oklart. Men en dag satt jag på en restaurang i Göteborg för att göra en recension och dryftade idén med min vinutbildade kollega vid bordet. Att studera till sommelier. ”Bara gör det” sa hon, ”du kommer ha så mycket roligare i livet!” Argumentet satt som en smäck hos mig. Det måste vara den ultimata utbildningen; att få roligare i livet. Civilekonom, vilket var mitt andrahandsval, framstår lika snustorrt som manzanilla i jämförelse.
Jag är inte ensam! Att studera till sommelier trendar och allt fler privatpersoner sätter sig ner i skolbänken med näsan i glasen. Framför allt i storstäderna. Vin är vår nya språkkurs. Något vi unnar oss. Förr var det uteslutande serveringspersonal vid den ettåriga sommelierutbildningen på Vinkällans dryckesutbildningar. Men idag är det allt fler kockar som väljer att studera vin för att utveckla sin matlagning och privatpersoner för att berika sin vardag, dricka bättre och – ja just det – ha roligare i livet!
Det bubblar där ute och suget är stort efter vinkunskap. Frågan är varför.
Sverige har varit ett vinkulturellt eftersatt land i jämförelse med länder som Frankrike, Tyskland och Italien där vinet flödat i decennier. Medan barn i Sverige skickades till kuratorn om de sa att föräldrarna drack vin hemma till middagen spädde fransmännen ut vinet med lite sockerdricka till barnen vid bordet. Där sitter vinkunskapen i ådrorna och en fransman kan sina druvor och distrikt på samma självklara sätt som vi vet att mjölk kommer från kon.
Men vi trampar in mark. När Petter Alexis Askergren startar Vinpodden ”Dela en flaska” släpper böcker med titeln ”Vin – så funkar det” och rappar ”Vinden har vänt” Då vet vi att vinet har vänt.
Vi är mer beresta än någonsin, åker på vinresor och trampar vin, TV4:as morgonsoffa sänder varje vecka Maya Samuelssons vintips, det poppar upp vinbarer där vi kan ta del av ett stort sortiment av viner på glas, vilket vi inte sett skymten av i Malmö förr, och vi är självklart påverkade av utvecklingen på restaurangerna.
Här tar vinet en allt större plats och sambandet mellan mat och vin har blivit viktigare. Vi beställer inte bara in en flaska av något vi gillar, utan förstår att drycken ska väljas efter maten för största möjliga upplevelse. Därmed blir rollen som sommelier, vilka är experter på att matcha vin med mat, än viktigare. På Mat & Möten i Malmö har man till exempel börjat arrangera middagar där vinet styr maten och inte tvärtom. De väljer ut 11 olika viner och tar sedan fram en meny till detta för 14 personer som alla sitter runt samma bord. Äter, dricker och delar kunskap. Precis så som trendrapporter säger att vi äter 2019. Kunskapstörstande.
På grund av min egen kunskapstörst har jag satt mig i skolbänken för att studera det ettåriga programmet på Vinkällan i Malmö. För att utveckla mitt kunnande som matskribent och krogkritiker. Och framför allt för att få roligare i livet.
Så klart!
Ps. Vinkällans hashtag på Instagram är just #enroligareskola