Sherry – Höstens hetaste dryck
När jag var 20 tog jag mitt pick och pack och flyttade till Spanien. Ömsom för att plugga spanska, ömsom för att bo i ett medelhavsklimat med palmer på bakgården ett tag och ömsom för att dansa på borden till Flamenco i den läspande regionen Andalusien. Då hade jag mer näsan i redbull vodka än det min lilla pluttiga by var känd för, nämligen Sherry. Synd tänker jag när jag långt senare inser att denna dryck är både spännande och just nu väldigt i ropet. Sherryn är traditionellt, mot vad många tror, knastertorr, och har dykt upp på flertalet trendiga restauranger på senare tid som en ypperlig matchning till maten och som ett avbrott i vinmenyn. På Alchemsit dök den upp bland de 50 rätterna i en akt med spanska toner. På Talldungen dök en snustorr Manzanilla upp på bordet till husets läckerheter och på Bastard serverades en sötare sherry från Bodegas Baron som gjorde sig perfekt till en äppelkaka. Sherryn är helt enkelt på g. Och du bör hänga med för den är oerhört spännande. Det kanske inte är något man gillar vid första zipp. Men helt ärligt, hur gott var kaffe första gången, eller whisky för den delen.
Sherry är en dryck som ofta förknippas med något som står och dammar i mormors vitrinskåp. Kanske är det därför som man i städer som New York och London där drycken är superhet kallar det för sin vinstil istället. Sherry kommer nämligen i många olika stilar och det är framför allt de torra som passar till mat. Starkvinet matchas lättare än vanligt vin till starka smaker som chili, kryddor som vitlök och gröna grönsaker som sparris och kronärtskocka. Det funkar riktigt bra till höstens smaker och inte minst till julens gravade lax och inlagda sill!
Den häftiga drycken får endast göras i provinsen Cádiz. Först görs ett vanligt vitt vin, därefter spritas det upp med naturlig druvmust till ett starkvin. Det som gör starkvinet så unikt och drycken så komplex är tillverkningsprocessen och lagringen vilket ger olika vinstilar.
Fino
Ett supertorrt vin som fått jäsa på fat antingen under ett så kallat flortäcke som består av massor av jästceller som skyddar vinet mot syre. Sherryn får en karaktär av jäst och mandel, blir ljust gul i färgen. Ät till tapas, salta nötter och kallskuret men även till japansk sushi och Ramensoppa!
Manzanilla
Ett ännu friskare och torr sherry med smak av äpplen, mandel och citron. Detta görs precis som Fino, den enda skillnaden är att den måste lagras i byn Sanlúcar de Barrameda. Prova med asiatiska smaker utan för mycket hetta och krämiga soppor.
Oloroso
Ett torrt men kraftigt och fylligt vin med karaktär av nötter och torkad frukt som fått sin karaktär genom att det jäst i kontakt med syre och oxiderat. Det har lite högre alkoholhalt. Prova att dricka detta till en biff teriyaki eller en krämig soppa. Ost eller desserter.
Amontadillo
Detta görs från början som en fino, sedan spricker jästtäcket och vinet kommer i kontakt med syre. Det blir därför en sherry som fått lite av båda världar. Den är bärnstensfärgad och fylld med smak av rostade nötter och mandlar, pomerans, oxiderade äpplen, svamp och kryddor. Perfekt till höstens svampsoppa eller kantarellpajen.
Palo Cortado
Den finaste av dem alla. Den görs endast av sherryn av högsta kvalitet och bara då och då när producenten anser sig ha fått fram ett vin som är av högsta klass.
Vinerna lagras i något som kallas solerasystem. Fat i runda stora ektunnor ligger ovanpå varandra i upp till 14 våningar. När man ska hälla över vinet på flaska tar man från den understa raden och fyller sedan på fatet från nästa rad, och så vidare. Det gör att en sherry alltid är en blandning av årgångar. Teoretiskt sätt kan det finnas vin i din sherry som är lika gammal som vinhuset. Du dricker en klunk historia!
Föga visste jag om denna dryck när jag studentbakfull traskade till skolan varje morgon i dimmorna av jästa druvor som alltid låg som en ständig doft över byn Puerto de Santa Maria. Lika lite visste jag när lärarna drack sherry med oss elever i lärarrummet mellan proven, vi hälsade på i bodegor och gick på sherrymässor med spanska vänner. Men när min studentstads namn dök upp under sommelierutbildningen började hjärtat klappa i flamencotakt. Kärleken till Spanien och landets unika dryck har återuppstått.